Energisnåla tvättmaskiner


En tvättmaskin är minst lika oumbärlig i ett hushåll som ett kylskåp eller spis. Utan möjlighet att hålla kläder, handdukar och sänglakan rena kan livet inte fungera. Men se till att skaffa en energisnål tvättmaskin nästa gång du byter.
 

Din tvättmaskin ska inte bara fungera friktionsfritt och göra din tvätt skinande vit och ren, den ska inte heller dra alltför mycket energi. Precis som med all annan maskinell utrustning för det egna hushållet handlar det i grunden om att hålla sig med en tvättmaskin som är up to date. Gamla maskiner i all ära, men när det handlar om att vara energisnål är det bara att konstatera att det är maskiner av nyare modell som gäller.
 
Hur energieffektiv en viss tvättmaskin är visas med hjälp av energimärkningen på en skala från A till G, där A enligt märkningen är bäst. Vissa tvättmaskiner som saluförs på marknaden kan de facto vara mer energieffektiva än så.
Av den anledningen har tillverkarna på den europeiska marknaden på eget initiativ infört ytterligare klasser för att markera att det finns tvättmaskiner som till och med är mer energieffektiva och energisnåla än maskiner med energimärkning A.
 

Energisnåla tvättmaskiner

Tvättmaskiner tillverkas huvudsakligen i två modeller; front- och toppmatade. En tvättmaskin är försedd med en liggande eller stående trumma där tvätten placeras. Trumman fylls med vatten och snurrar fram och tillbaks varvid vattnet värms till den temperatur som man har ställt in. Därefter tillförs tvättmedel till vattnet.
Efter att ha bearbetat tvätten töms maskinen på vatten för att sedan fyllas på nytt med vatten utan tvättmedel. Detta sker för att skölja bort tvättmedlet. Sköljningarna sker flera gånger och under den sista sköljningen tillsätts sköljmedel.
När detta är klart töms maskinen på vatten och börjar att centrifugera. I detta läge snurrar trumman i mycket hög fart för att pressa ut vattnet ur tvätten.

 
Energisnåla tvättmaskiner klarar ofta upp till sju eller åtta kilo tvätt. Det motsvarar i runda slängar tio par jeans eller åtta påslakan. Det är viktigt att komma ihåg att det alltid är mest energisnålt att tvätta i en full maskin.