Energisnåla kylskåp


Ditt gamla kylskåp kan vara en tickande miljöbomb. Förutom att ett kylskåp av äldre modell är allt annat än energisnålt så kan det uppstå läckage av freongaser och andra miljöförstörande gifter från en gammal kyl.
Kylskåpet som inventarium i ett hushåll genomgår hela tiden tekniska förbättringar. Detta sker bland annat mot bakgrund av att man vill göra kylskåpen mer energisnåla och därmed också betydligt miljövänligare. En teknik som diskuterats som ett möjligt framtida alternativ är så kallad magnetisk kylning vilket skulle kunna bidra till att minska kylskåpets energiförbrukning.
 

I Australien och många andra länder är kylskåpet och dess kylande effekt på matvaror betydligt viktigare än både spis, mikrovågsugn och utegrillar. Anledningen till detta fenomen är att den tropiska värmen som ofta är rådande i dessa länder gör att kylbehovet blir desto större. I och med detta ställs det allt högre krav på att kylskåpen fungerar som de ska och att de inte förbrukar onödigt mycket energi.
 
Har du ett kylskåp av äldre modell stående där hemma så bör du fortast möjligt se till att byta ut det mot ett nytt och modernt sådant istället. I en jämförelse med nya kylskåp är gamla sådana – kylskåp som har tio år eller mer på nacken – tickande miljöbomber. Risken för läckage av freongaser och andra miljögifter är överhängande. Dessutom är gamla kylskåp allt annat än energisnåla. Därför är rådet till dig som vill vara energisnål: Se till att ditt kylskåp alltid är av senaste modell.
 

 

Energisnåla kylskåp

Ett kylskåp ska enligt rekommenderade normer hålla en temperatur som ligger någonstans i spannet mellan 3 och 8 plusgrader Celsius. Om ditt kylskåp håller sig inom dessa ramar vad gäller temperaturen så kommer dina matvaror därinne att må bra. Då kommer även ditt kylskåp att vara ett energisnålt kylskåp.