Om energisnåla glödlampor


Thomas Alva Edisons geniala och banbrytande uppfinning har i sanning genomgått en smärre revolution bara det senaste decenniet. Glödlampans arvinge – lågenergilampan – är numera en pryl som kan hjälpa dig till en mer energisnål tillvaro samtidigt som du tjänar pengar.
Det finns väl ingen som skulle kunna tänka sig ett liv utan tillgång till glödlampor. Genom hela världshistorien har vi människor alltid varit i mer eller mindre desperat behov av att på något sätt mota bort mörkret. Våra ljuskällor har utvecklats från den gemensamma lägerelden via stearinljus och fotogenlampor till glödlamporna som idag har vidareutvecklats till så kallade lågenergilampor.
 
Glödlampor har alltsedan Edison kläckte idén till dem varit en ljuskälla som har en relativt låg verkningsgrad och därmed förbrukar mycket elektrisk energi i förhållande till det ljus de sprider i rummet. Detta är ett känt faktum som i dessa tider av miljömedvetande har fått flera länder att förbjuda glödlampor helt och hållet i det mycket ädla syftet att helt enkelt spara energi.
 

Energisnåla glödlampor

De nya lågenergilamporna som vi numera uppmanas att använda istället för traditionella glödlampor kan rätt och slätt beskrivas som energisnåla glödlampor. De är utrustade med en liknande skruvsockel, så kallad Edisonsockel, som sina traditionella föregångare men förbrukar betydligt mindre energi än dessa. De vanligaste effekterna när det gäller lågenergilampor är mellan 3 och 20 watt men det finns även högre effekter såsom 27 och 50 watt.
 

Fördelar med lågenergilampor

Det är inte bara ur en ren energisnål synvinkel som en lågenergilampa är att föredra framför en vanlig glödlampa. Lågenergilampor ska nämligen enligt Konsumentverkets riktlinjer hålla 6-15 gånger längre än vanliga glödlampor.

 
Du får alltså flera gånger mer ljus för dina pengar om du använder dig av lågenergilampor jämfört med om du fortsätter att hålla fast vid den gamla glödlampan.
 
Den mest energisnåla effekten hos en lågenergilampa får du om du låter den vara tänd under längre perioder istället för att tända och släcka den hela tiden.