Frysskåp en energislukare


Ditt frysskåp därhemma kan vara en energislukande bov. Utan att du har den minsta aning om det. Om du inte tar itu med problemet så kommer dina energikostnader att skena i höjden. Dessutom bidrar dåligt skötta frysskåp till den allmänna miljöförstöringen.
Ett frysskåp är på många sätt och vis husets hjärta. Utan ett rejält frysskåp i huset blir det näst intill omöjligt att långtidsförvara olika livsmedel som man annars fryser ner för att kunna ta fram och tina upp vid senare tillfällen.
 
Idag är ord och termer som miljö och att tänka klimatsmart mer aktuella än någonsin. Den politiska agendan styrs alltmer av det globala miljötänkandet där ett av de centrala nyckelbegreppen är energibesparing.
 

Energisnåla frysskåp

Ett energisnålt frysskåp är ett frysskåp som dess ägare är noga med att frosta ur med jämna intervaller. Om ditt frysskåp inte frostas ur samlas det is i stora mängder därinne, vilket gör att energiåtgången ökar i väldigt snabb takt. Om det bildas för mycket is i frysskåpet så minskar även fryseffekten och det riskerar att bli glapp i dörr och fogar. Därmed försvinner kylan ut ur frysskåpet istället för att stanna kvar därinne där det är tänkt att den ska göra verkan.
 
Det är stor skillnad på nya och gamla frysskåp. I alltför många svenska hushåll finns det frysskåp som är både 10 och 15 år gamla. Frysskåp som har så många år på nacken har för länge sedan tappat i effektivitet. Vill du ha ett energisnålt frysskåp så ska du se till att det är någorlunda nytt.

 
Den största skillnaden mellan nya och gamla frysskåp är att nyare modeller är utrustade med automatisk avfrostning för lägsta energiförbrukning. Detta innebär att det krävs minimalt arbete från din sida och frostfria varor.

Om du byter ut ditt 10-15 år gamla frysskåp mot ett nytt sådant så kan du utan större åthävor minska din energiförbrukning med upp till 60 procent.